Ehliyet Alma Şartları

Ehliyet alma şartları arasında belirtilmesi gereken ilk husus, artık ehliyet işlemlerinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde yapılacak olmasıdır. Belirli süreçlerden geçtikten sonra ehliyetinize sahip olabilirsiniz. Bu süreçler kursa katılma, iki aşamadan oluşan sınavdan geçme ve Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak ehliyet başvurusunda bulunmak gibi maddelere ayrılır. Fakat ehliyet alabilmek için bazı ehliyet alma şartları vardır, ehliyet alma şartları için uygun iseniz aşamalardan geçerek ehliyet alabilirsiniz.
Ehliyet almak için gerekli olan şartları sıralayacak olursak şöyle bir liste oluşturabiliriz;
• Yaş şartı
• Öğrenim şartı
• Sağlık şartı
• Deneyim şartı
• Adli sicil kaydı şartı
• Sınav şartı
YAŞ ŞARTI NEDİR ? 
Bu şartlar arasında ilk sırada yer alan yaş şartı aslında en önemli noktadır. Alınacak ehliyetin cinsine göre değişiklik gösterse de genel ehliyet alma şartı olarak yaş sınırı 18’dir.

ÖĞRENİM ŞARTI NEDİR ?
Yönetmelikte yer alan 76. maddeye göre, ehliyet alacak vatandaşların en az ilkokul mezunu olmaları şarttır. İlkokul bitiş belgesinin sürücü kursuna teslim edilmesi ve onaylanması gerekmektedir. Bu yapılacak işlemler için gereklidir. Sürücü dosyasında eğitim durumunu gösteren ve onaylayan belgelerin yer alması zorunludur.

SAĞLIK ŞARTI NEDİR ?
Sağlık raporu, ehliyet almak için gerekli olan noktalardan bir tanesidir. Ehliyet başvurusu yaparken, bu aşamada sağlık sorunları olmadığını belli eden raporun da belgeler arasında yer alması bir gerekliliktir.

DENEYİM ŞARTI NEDİR ?
Bazı sürücü belgelerine sahip olmak için deneyim gerekmektedir. Bu deneyimlere sahip olan vatandaşlar istedikleri sürücü belgesine bazı sınavlar sonrası sahip olabilirler.

ADLİ SİCİL KAYDI ŞARTI NEDİR ? 
Karayolları trafik yönetmeliğince 76. madde, belirli suçlara sahip kişilerin sürücü belgesi alamayacaklarının bir göstergesidir. Sürücü adaylarının ehliyet sahibi olabilmeleri için belirli suçlara karışmamış olmaları gerekmektedir. Bu madde, en önemli ehliyet alma şartları arasında yer alır. Bu suçlar şunlardır;
• Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191’inci maddelerindeki suçlar.
• 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler hakkında Kanunun 12. maddesinin ikinci ve takip edilen fıkralarında yer alan suçlar.
• 5607 sayılı Kaçakçılık ile Mücadele kanununun dördüncü maddesinin yedinci fıkrasındaki suçlar.

SINAV ŞARTI NEDİR ? 
2 aşamalı olarak gerçekleşen sınavlara girmek zorunludur. Birinci sınav yazılı şekilde gerçekleşir. İkinci sınav ise yazılı sınavdan geçenlerin girebileceği direksiyon sınavıdır. Normal şartlarda iki sınavdan da geçilmesi gerekse de bu tüm ehliyetler için geçerli değildir.

Tüm ehliyet alma şartları için uygun olunduğu taktirde sürücü belgenizi alabilirsiniz. Sürücü belgesine sahip olduktan sonra eğer bir otomobil sahibi olursanız yaptırmanız gereken ilk şey zorunlu trafik sigortası olacaktır.

COPYRIGHT © 2017 SENOLDİREKSİYONDERSİ.COM / TÜM HAKLARI SAKLIDIR / Lavce Security